Yerba mate – jak ją pić?

Yerba mate to popularny napój, który nazywany jest alternatywną i zdrowszą wersją kawy. Dowiedz się, czym charakteryzuje się ten napar, w jaki sposób go przyrządzić i jakie dokładnie ma właściwości. 

Co to jest yerba mate?

Yerba mate to napar przyrządzany z liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego, który rośnie na terenach Ameryki Południowej, głównie w Brazylii, Argentynie i Paragwaju. Drzewo to osiąga wysokość nawet 20-30 metrów i jest wiecznie zielone. W wymienionych państwach yerba mate ma status napoju narodowego, a jej spożywanie wiąże się z rytuałem, w którym uczestniczą zarówno dorośli, jak i dzieci. Napar ten popularny staje się jednak nie tylko tam, ale również w wielu innych zakątkach świata.

Ostrokrzew paragwajski jest uprawiany zarówno na plantacjach, jak i w lasach. Liście i łodygi tego drzewa służą do produkcji yerba mate, które zbiera się od maja do października. Najczęściej całe gałęzie są odcinane, a następnie dokładnie selekcjonowane. Po wybraniu najwyższej jakości liści i łodyg są one suszone i rozdrabniane. Aby przygotować napar, muszą być przechowywane w specjalnych magazynach przez okres od 8 miesięcy do nawet 3 lat.

Jak pić yerba mate?

Yerba mate wyróżnia się nie tylko smakiem i aromatem, ale również sposobem przyrządzania. Aby przygotować ten napój, należy najpierw odpowiednio wyposażyć swoją kuchnię. Priorytetem jest zainwestowanie w wysokiej jakości susz. Yerba mate, która została kupiona u sprawdzonego producenta, jest gwarancją uzyskania dobrego smaku naparu, a także płynących z jego spożywania korzyści zdrowotnych. Przygotowanie napoju można sprowadzić do kilku najistotniejszych kroków. 

  1. Na samym początku należy przygotować odpowiednie naczynie. Tradycyjnie yerba mate zaparzana jest w specjalnym pojemniku zwanym „mate” lub „kalebasa”, który przybiera kształt rozszerzonego stożka. 
  2. Przygotowane naczynie wypełnia się suszem yerba mate. Do jednego klasycznego mate wsypuje się zazwyczaj ⅔ kubka herbaty. W trakcie zapełniania naczynia warto je delikatnie przechylać, tak aby w efekcie utworzyć specjalny stożek, z większą ilością liści mate na dole.
  3. Kolejnym akcesorium jest bombilla. Jest to metalowa rurka ze specjalnym filtrem, przez którą pije się napar. Słomkę bombillę umieszcza się w naczyniu, tak aby dotykała liści mate na dnie.
  4. Przedostatnim krokiem jest zalanie suszu wodą. Do naczynia wlewa się letnią (niewrzącą) wodę. Należy robić to delikatnie i tylko po jednej stronie stożka. Woda powinna pokryć liście mate.
  5. Przed spożyciem yerby należy odczekać kilka minut, tak aby susz się zaparzył. W tym momencie nie należy mieszać naparu.

Po takim przygotowaniu yerba mate jest ona gotowa do spożycia. Warto pamiętać, że podczas picia napoju nie należy przesuwać bombilli, ponieważ może to spowodować jej zatkanie się. Ciekawe jest, że susz yerba mate można zalewać kilkakrotnie. Aby kontynuować picie, wystarczy dolać do naczynia więcej letniej wody.

Yerba mate i jej właściwości

Yerba mate jest zdrowszą alternatywą kawy, będącej świetnym źródłem energii dla organizmu. Oprócz kofeiny, która gwarantuje pobudzenie, yerba mate posiada również wiele cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na różne aspekty zdrowotne człowieka. Są to między innymi:

  • redukcja objawów zmęczenia, 
  • regulacja ciśnienia krwi,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów. 

Dodatkowo napar z yerba mate ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, nadając jej jędrność i elastyczność. Regularne spożywanie yerba mate odżywia organizm, wzmacnia jego odporność i zapewnia witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. 

Aby napój cechował się wysoką jakością i przynosił wspomniane korzyści, należy przygotowywać go ze sprawdzonego suszu o dobrym składzie. Taką yerba mate można znaleźć na przykład w sklepie Cafe Silesia. W ofercie dostępne są również różnego rodzaju akcesoria, dzięki którym możliwe jest przyrządzenie napoju.