Pomoc dla Twojej wątroby? To prostsze niż myślisz!

Czy wiesz, że nadszedł właśnie najlepszy moment na regenerację i oczyszczenie tego narządu? Jak to zrobić najlepiej?
Kiedy nadchodzi wiosna, u wielu osób problemy związane z wątrobą znacząco się nasilają. I to wcale nie przez trwające kilka dni świąteczne biesiadowanie.

Jak najlepiej pomóc własnej wątrobie?

Wedlug Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TMC) wątroba to narząd powiązany z tą porą roku – dlatego w czasie, gdy cała przyroda budzi się do życia szczególnie potrzebuje on regeneracji i oczyszczenia. Co więcej, wtaśnie teraz, zarówno wątroba, jak i pęcherzyk żółciowy zasilane są najwyższą ilością energii i najbardziej podatne na odnowę. Dlatego, gdy tylko minie Wielkanoc, warto zafundować sobie terapię regenerującą. Na czym miałaby ona polegać?

Jedz dużo warzyw, ograniczaj tłuszcz dla zdrowej wątroby

Taką lekką dietę możesz stosować przez całą wiosnę. Ale mamy nadzieje, że spodoba ci się na tyle, że będziesz chciała przestrzegać jej zasad także w kolejnych miesiącach. Służy ona nie tylko wątrobie, ale też układowi krążenia oraz sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki.

Piecz zamiast smażyć! Zrezygnuj z tłustych kotletów (szczególnie wieprzowych), na obiad zjedz raczej porcję pieczeni z indyka lub piersi kurczaka. Używaj dobrego tłuszczu. Zastąp smalec i słoninę olejem roślinnym (np. rzepakowym). Ogranicz też masło na rzecz miękkich margaryn.

Jedz dużo warzyw, najlepiej surowych. Sprzyjają one detoksykacji wątroby i ułatwiają jej regenerację. Szczególnie polecane są te w kolorze zielonym: wszelkie sałaty, świeże zioła i kiełki, które zresztą pomagają odtruwać cały organizm – według TMC wątroba szczególnie lubi te gorzkawe (np. liście mleczu), które pobudzają przepływ żółci. Polecane są również długo gotowane warzywne wywary i zupy-krem bez dodatku śmietany (można zastąpić ją jogurtem). Unikaj jednak warzyw strączkowych (fasola, groch), cebuli, czosnku i pora. PAMIĘTAJ! Jeśli masz wzdęcia po surówkach, sięgaj po warzywa gotowane na parze.

Ogranicz ilość owoców

Nadmiar fruktozy może sprzyjać stłuszczeniu wątroby. Jedz nie więcej niż dwie porcje dziennie – najlepsze są jabłka, pomarańcze, banany, grejpfruty i kiwi. Wzbogać swój jadłospis w metioninę, cholinę oraz witaminę B2 (sporo tych składników zawierają m.in. jaja i chudy nabiał) oraz witaminy C I E (warzywa i owoce) – wszystkie te substancje ograniczają odkładanie lipidów w wątrobie, zmniejszają jej stłuszczanie i przyspieszają regenerację narządu.
Jedz wyłącznie świeżo przygotowane posiłki. Najlepiej 5-6 niewielkich porcji dziennie. Nie rób między nimi przerw większych niż 2-3 godziny. Dokładnie przeżuwaj każdy kęs.

Gdy wiesz, że masz jakąś chorobę wątroby (np. stłuszczenie czy początki marskości) najlepiej możliwie szybko skontaktuj się z dietetykiem. Pomoże ci dopasować sposób odżywiania do twojego problemu i nauczy, jak najlepiej wprowadzać kolejne zmiany, aby utrzymanie nowej diety było łatwiejsze.

Odpoczywaj i relaksuj się regularnie!

Jak głosi Tradycyjna Medycyna Chińska każdy z naszych narządów wewnętrznych powiązany jest z określonym rodzajem emocji, które mają na niego najsilniejszy wpływ. W przypadku wątroby są to zlość i frustracja (a przecież teraz odczuwamy je jeszcze silniej niż kiedykolwiek) — stąd zapewne wzięty się powiedzonka „żółć mnie zalewa” czy też „coś mi leży na wątrobie”. Dobrze jest więc nie dopuszczać do kumulowania się tych nieprzyjemnych uczuć i na bieżąco starać się rozładowywać napięcia.

Dla zdrowia wątroby możesz…

…medytować. Poświęć kilka minut dziennie na głębokie, rytmiczne oddychanie — spróbuj robić to tak, by wydech był dwa razy dłuższy niż wdech. Przynajmniej minutę też medytuj — postaraj się rozluźnić i uwolnić od gonitwy myśli. Skoncentruj się na wyciszeniu (wierzącym może pomóc wtedy np. modlitwa).

Połóż się po południu. W cyklu dobowym najniższy poziom aktywności energetycznej wątroby przypada na godz. 13-15. Jeśli masz taką możliwość (choćby w weekendy), połóż się o tej porze na 15-30 min, aby wątroba mogła się zregenerować i przygotować do dalszej pracy. PAMIĘTAJ! Według TMC nocą, między godz. 1-3 przypada okres największej aktywności wątroby. Jeśli niemal zawsze budzisz się w tym czasie, sprawdź jej stan.

Zrób próby wątrobowe i USG jamy brzusznej

Skierowanie na takie bezpłatne testy wystawi ci lekarz rodzinny. Próby wątrobowe to zestaw badań, pozwalających na sprawdzenie aktywności enzymów wątrobowych oraz stężenia substancji, które ten narząd przekształca lub wytwarza.

  • transaminazy ALT i AST. Zwiększenie ich aktywności we krwi może być spowodowane nawet niewielkim uszkodzeniem wątroby (im jest ono większe, tym wyższe wartości AST i ALT);
    enzym GGTP. To jeden z najczulszych marketów szczególnie przydatny w diagnostyce ostrych i przewlekłych chorób wątroby;
  • bilirubina calkowita. Stężenie tej substancji zwiększa się np. przy uszkodzeniu wątroby.

Pamiętaj! 3-4 dni przed pobraniem krwi zrezygnuj z tłustych potraw i alkoholu. Zarówno na te badania, jak i na USG jamy brzusznej zgloś się na czczo.