4 warzywa, które warto dodać do diety

Warzywa powinny być pionierem każdej diety, ponieważ nie raz odpowiednia ilość danego warzywa może na nas lepiej działać, niż cały wachlarz tabletek, przez które niszczymy sobie między innymi żołądek i wątrobę.
Niestety coraz częściej obserwuje się jak społeczeństwo wybiera jedzenie typu fast food, zamiast dobry, zdrowy posiłek, oczywiście takie fast foody mogą być przyjemną odskocznią od codziennej zdrowej diety, jednakże nigdy nie powinno być na odwrót. Wracając do tematu – Jakie wybrać warzywa do codziennej diety? 

BURAK

Według przeprowadzonych badań możemy się dowiedzieć, że buraki w głównej mierze obniżają ciśnienie krwi poprzez zawartość witaminy B1, lecz to nie wszystko. Burak jest przede wszystkim rekomendowany dla osób z problemami kardiologicznymi, dlatego że buraki wspomagają pracę serca.

Picie soku z surowego buraka to naturalne wsparcie organizmu, gdyż taki sok ma właściwości oczyszczające krew, oraz wspomagają walkę z zaparciami.

MARCHEW

Marchew, czyli warzywo, które można do większości posiłków – zup, sałatek, dań obiadowych, czy też jako przekąska do drugiego śniadania. Buraki obniżają ciśnienie krwi, zaś marchew obniża poziom cholesterolu we krwi, oraz wpływa pozytywnie na regulację trawienia.

Marchew sprawia, że skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Często pojawia się pytanie – Jaka marchew zdrowsza – gotowana czy surowa? Okazuje się, że o wiele zdrowsza jest marchew ugotowana, ponieważ znajdująca się w marchwi beta karoten wzrasta o ponad 15 procent – na stronie wikipedi można znaleźć więcej o betakarotenie.

OGÓRKI

Mało osób ma świadomość tego, że woda po kiszonych ogórkach ma pozytywne zastosowanie – a jakie to zastosowanie?
Woda po ogórkach kiszonych zawiera witaminy z grupy B, które poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
Co więcej łagodzi migrenowe bóle głowy, oraz kaszel, a w dodatku działa przeciwzapalnie i moczopędnie.
Kiszone ogórki spokojnie możemy jeść będąc w procesie redukcji, gdyż ogórki to bardzo niskokaloryczny produkt – w 100 gramach produktu znajduje się 12 kalorii.

CEBULA

Cebula – świetne warzywo o działaniu antybakteryjnym co pokazały badania, cebule możemy wkroić do takich posiłków jak jajecznica (w formie podsmażonej) bądź możemy pokroić i dodać do kanapek (np. na ser, szynkę itp)
Regularne spożywanie cebuli prowadzi do obniżenia stężenia cholesterolu, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Więcej informacji w tym temacie warto poszukać na łamach serwisu https://www.dine.pl/.