Coraz większą popularnością w Polsce i na świecie może cieszyć się kombucha. Co to tak właściwie jest? Skąd wziął się ten napój? Czy warto go regularnie spożywać? Jakie ma właściwości? Na te i inne pytanie odpowiadamy w poniższym artykule.
Czym jest kombucha?
Kombucha to wyjątkowy napój. Powstaje on na bazie herbacianego grzyba, czyli grzyba kombucha. To nic innego jak kolonia symbiotycznych kultur drożdży i bakterii. Tego typu grzyb jest określany także jako grzyb japoński. Jak wygląda? Ma postać zbliżoną do galarety, należy go dodać do posłodzonej herbaty, aby zaczął fermentować. Po jakimś czasie z takiej mikstury powstaje napój kombucha.
Wygląd i smak kombuchy
Jeśli chodzi o wygląd kombuchy, może być on bardzo różny. Jego barwa może być jasnoszara, szara, czy zielona, brązowa lub ciemnobrązowa. Wszystko zależy od użytych wcześniej składników do uzyskania tego napoju. Napój ten można przygotować na bazie herbaty czarnej, ale i zielonej czy z dzikiej róży z dodatkiem cukru. Kombucha ma słodko-kwaśny smak i jest musująca oraz orzeźwiająca.
Zdrowotne właściwości kombuchy
Kombucha posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych, które znakomicie wpływają na ludzki organizm. Z tego też powodu warto spożywać ten napój regularnie. Kombucha zawiera kwasy organiczne (askorbinowy, jabłkowy, mlekowy, octowy, glukonowy, szczawiowy oraz glukuronowy), a oprócz tego także witaminę C, witaminy z grupy B oraz polifenole, etanol, potas, żelazo, cynk, miedź i mangan. Ponadto napój ten ma niskie pH, gdyż zawiera sporo kwasu octowego i dzięki temu na właściwości przeciwbakteryjne. Co ważne, kombucha wykazuje także działanie przeciwutleniające, wspomaga działanie układu odpornościowego i reguluje poziom cukru we krwi.
Kiedy warto sięgnąć po kombuchę?
Po ten napój powinny sięgać przede wszystkim te osoby, którym zależy na zdrowiu, ponieważ kombucha jest pełna cennych składników odżywczych i znakomicie wspiera organizm ludzki. Warto zauważyć, że kombucha posiada ciekawy, niespotykany smak i jest bardzo orzeźwiająca – dlatego też powinno się sięgać po nią latem. Napój ten stanowi zdrową alternatywę dla soków owocowych (które powinno się spożywać z umiarem) i napojów musujących (które najlepiej odstawić, ponieważ są pełne cukru i innych szkodliwych substancji).
Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania kombuchy?
Jak wspomniano wyżej, kombucha posiada niezwykle cenne właściwości prozdrowotne, jednak w jej przypadku istnieją także pewne przeciwwskazania. Napój ten może zawierać niewielką ilość alkoholu, dlatego nie powinno się go podawać dzieciom, a także kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Z kolei przez zawartość cukru, z kombuchy powinny zrezygnować osoby, które zmagają się z cukrzycą lub insulinoopornością. Co ważne, picie tego napoju może powodować nieprzyjemne skutki uboczne, takie jak bóle głowy, zawroty, nudności i alergię. Jednak te objawy występują bardzo sporadycznie, ale kiedy już wystąpią – należy natychmiast przestać spożywać kombuchę. Istotne jest także to, aby nie przesadzać z konsumpcją tego napoju, ponieważ nadmierne picie kombuchy także może powodować różne nieprzyjemne objawy.